Bloemen houden van... insecten! (film)

De 35 min. durende film over ‘De Bloemetjes en de Bijtjes’ gaat in detail in op de relaties tussen bloemvormen en bestuivingsstrategieën van Europese wilde bloemen. Veel bloemen hebben speciale aanpassingen om de kans zo groot mogelijk te maken om bestoven te worden door insecten. Sommige bloemen proberen zoveel mogelijk insecten aan te trekken, terwijl andere slechts door één insectensoort bestoven kunnen worden. Omdat er in het laatste geval geen competitie is tussen bloemen van verschillende plantensoorten, zal de bestuiver veel bloemen van hetzelfde type bezoeken, waardoor de kans wordt vergroot dat stuifmeel tussen bloemen van dezelfde plantensoort wordt uitgewisseld. Er zijn echter ook insecten die de selectiemechanismen van de bloemen weten te omzeilen...   Of je nu bioloog, botanist, entomoloog, student, leraar of natuurgids bent of je simpelweg verwondert over de diversiteit aan bloemvormen in je eigen tuin, in deze film worden de werkingsmechanismen van bloemen heel precies uitgelegd. De geheimen van de bloem worden zowel vanaf de buitenkant als van binnenuit blootgelegd en werkingsmechanismen gedemonstreerd. Natuurlijk spelen insecten ook een belangrijke rol in de film als ze ons laten zien hoe hun gedrag wordt gestuurd door de bouw van de bloem.

Bloemen die gespecialiseerd zijn op bijen hebben vaak een kroonbuis, waardoor de bij gedeeltelijk het bloemetje in moet kruipen om bij de nectar te komen. Hierbij wordt pollen op de bij geladen

Bloemen die op vlinders vertrouwen voor de bestuiving bestaan ook in verschillende typen. Vaak zijn de helmdraden en stijlen erg lang, om contact te maken met de vlinder als deze op de bloem landt. Andere hebben juist een heel nauwe ingang, om pollen specifiek op de roltong te laden.


Bij de vliegenorchis lijken de bloemen op insecten, met schijnoogjes en nep-antennen. Wespen denken in deze bloemen een paringsbereide partner te zien en proberen met de bloem te paren. Ze krijgen dan stuifmeel mee, maar krijgen er natuurlijk niets voor terug.


Duur: 35 minuten


Verkrijgbaar op DVD


Producent:
Arnold van den Burg