Microscopie voor kinderen (boek)

Wist je dat je met een eenvoudige microscoop hele bijzondere en rare beestjes en plantjes kunt waarnemen, die kleiner zijn dan wat je met het blote oog kunt zien? Als je door een microscoop kijkt, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Je kunt de allerkleinste levende wezens zien, de bacteriën. Je kunt de gistcellen zien waar de bakker zijn brood van bakt, en je kunt, net als de beroemde Nederlandse microscopist Antonie van Leeuwenhoek, allerlei soorten microscopische algen in een druppel water uit het meer bestuderen.

Er is zoveel te zien met een microscoop, maar dan moet je wel weten hoe een microscoop werkt en hoe de kleine beestjes en plantjes eruit zien. In het boek “Microscopie voor kinderen” wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je een microscoop moet bedienen en hoe je makkelijk aan materiaal kan komen waarin allerlei spectaculaire kleine wezentjes inzitten. Ook wordt uitgelegd hoe je de bouwstenen van alle planten en dieren, de cellen, kunt bekijken. Het is ook heel leuk om onderdelen van grotere dieren en planten te bekijken, zoals een vliegenvleugel (wist je dat daar veel haartjes opzitten?) of een blaadje van een boom (daar zitten cellen op waardoor de boom kan ademen!). Het boek staat vol met praktische tips om mooie preparaten te maken en er staan projecten in beschreven waardoor je beter begrijpt hoe kleine en grote dieren en planten kunnen leven in hun omgeving. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf een leeftijd van 9 jaar die nieuwsgierig genoeg zijn om onzichtbaar leven te willen zien. Een ontdekkingstocht door een onzichtbare wereld, die de jonge microscopist enthousiasme voor de natuur en biologie hoopt mee te geven.

Cellen bekijken


Cellen van de ui kun je heel makkelijk zien, vooral als je ze een kleurtje geeft.


Je kunt zelfs je eigen cellen bekijken! Met een blauwe kleurstof kun je ook de kern zien van cellen van de binnenkant van je wang.


Auteur:
Erwin van den Burg